Дээд сортын басмати будааг сахартай хүн идэж болдог уу

2024-09-09 03:19
Дээд сортын басмати будааг сахартай хүн идэж болдог уу

Басмати будааг чихрийн шижин өвчтэй хүмүүс идэж болох уу. Олон улсын мэдээлэл судалгааны факт, асуулт хариултууд

Чихрийн шижин, хоол боловсруулах эрхтний өвчин, бөөрний өвчин судлалын үндэсний хүрээлэн (NIDDK) өдөр тутмын үр тарианы хэрэглээг бүхэлд нь үр тариа хэрэглэхийг зөвлөж байна.

Басмати будаа нь өвөрмөц амт, үнэр, уртаараа алдартай будааны төрөл бөгөөд үр тариа гэж явдаг. Басмати будаа нь агшсан хойноо 6.61 мм урттай болдог урт ширхэгт будаа юм. Басмати будаа нь гликемийн индексийн хэмжүүр дээр бага оноотой байдаг. Түүний нийлмэл нүүрс ус нь цусан дахь сахарын хэмжээг бууруулдаг.

Басмати будаа нь нийлмэл нүүрс усны маш сайн эх үүсвэр бөгөөд гликемийн индекс өндөр байдаггүй. Тиймээс чихрийн шижин өвчтэй хүмүүс үүнийг тэнцвэртэй хоолны нэг хэсэг болгон идэж болно, гэхдээ өдөрт 1 аяга гэж зөвлөдөг.

Басмати будаа дахь эслэг

Басмати будааг хоолны дэглэмд оруулах нь түүний өндөр эслэгийн агууламж нь таны систем дэх чихрийн шингээлтийг удаашруулж, чихрийн шижин өвчтэй хүмүүсийн цусан дахь сахарын огцом өсөлтөөс сэргийлдэг. Мөн эслэг нь ходоод гэдэсний замыг тосолж, ирээдүйд гэдэсний хорт хавдрын эрсдлийг бууруулдаг тул гэдэсний эрүүл мэндийг зохицуулахад зайлшгүй шаардлагатай. Басмати будаа нь их эслэг агуулдаг тул бага хэмжээгээр идэхэд илүү урт хугацаанд цатгалан байдлыг мэдрэхэд тусалдаг. Энэ нь хоолны дэглэм барьж байгаа үед тустай.

Басмати будаа ба цусны даралтын менежмент

Хоол хүнсэндээ басмати будаа оруулах нь цусны даралтыг хэвийн хэмжээнд байлгахад тусална. Бүхэл үр тариа нь цусны судсыг тайвшруулж, зүрхний цусны урсгалыг хэвийн болгодог. Цусны даралт буурах нь тогтворгүй ангина, кардиомиопати зэрэг зүрхний өвчний эрсдлийг бууруулдаг.

Гликемийн индекс

Гликемийн индекс нь зарим хоол хүнс таны цусан дахь сахарын түвшинд хэрхэн нөлөөлж байгааг хэмждэг. Төмс, цагаан талх зэрэг 55-аас дээш оноо авсан хоол хүнс нь цусан дахь холестерины хэмжээг ихэсгэдэг энгийн нүүрс ус агуулсан тул чихрийн шижин өвчтэй хүмүүст хэрэглэхийг зөвлөдөггүй. Нүүрс ус нь дотроо энгийн болон нийлмэл нүүрс ус гэж байдаг.

Өөх тосонд суурилсан тосоор чанаж болон шарж болгосон будааны хувьд энэ тоо нэмэгддэг учир будаагаа болгохдоо тос хийхгүй агшаагаарай.

Нэг аяга цагаан басмати нь 39 грамм нүүрс ус, түүний дотор 0.9 грамм эслэг агуулдаг.

Асуулт : Басмати будаа цусан дахь сахарын хэмжээг нэмэгдүүлдэг үү?

Хариулт : Басмати будаа нь гликемийн харьцангуй бага индекстэй тул чихрийн шижин өвчтэй хүмүүст тохиромжтой. Гэсэн хэдий ч чихрийн шижин өвчтэй хүмүүс нэг хоолонд 1аяга чанасан басмати будааг 7 хоногт 3 аас илүүгүй идэхийг зөвлөдөг.

Асуулт: Чихрийн шижин өвчтэй хүн хэр их басмати будаа идэх ёстой вэ?

Хариулт: Басмати будаа нь чихрийн шижин өвчтэй хүмүүст ашигтай, тэжээллэг, гликеми багатай хоол юм. Гэсэн хэдий ч цусан дахь сахарын хэмжээг эрүүл байлгахын тулд хэсгийн хэмжээг хянах, хэрэглээг хязгаарлах нь чухал юм. Ерөнхийдөө чихрийн шижин өвчтэй хүмүүс нэг хоолонд 1аяга чанасан басмати будааг 7 хоногт 3 аас илүүгүй идэхийг зорьдог.

Басмати будаагаа олон ногоо, уурагын хамт хослуулан идээрэй. Энэ нь тэнцвэртэй хоол байх болно. Нэмж дурдахад, басмати будааг гликемийн агууламж багатай бусад хоолтой хослуулан хэрэглэх нь чихрийн шижин өвчтэй хүмүүст хоолны гликемийн ачааллыг бууруулахад тусалдаг.


Эх сурвалжууд :

1. Ghanbari-Gohari F, Mousavi SM, Esmaillzadeh A. Consumption of whole grains and risk of type 2 diabetes: A comprehensive systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Food Sci Nutr. 2022 Mar 10;10(6):1950-1960. doi: 10.1002/fsn3.2811. PMID: 35702290; PMCID: PMC9179146.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9179146/

2. Diabetes Diet, Eating, & Physical Activity by the National Institute of Diabetes Digestion and Kidney Diseases

https://www.niddk.nih.gov/.../diet-eating-physical...

3. Hu EA, Pan A, Malik V, Sun Q. White rice consumption and risk of type 2 diabetes: a meta-analysis and systematic review. BMJ. 2012 Mar 15;344:e1454. Doi: 10.1136/BMJ.e1454. PMID: 22422870; PMCID: PMC3307808.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3307808/...).

4. Panlasigui LN, Thompson LU. Blood glucose lowering effects of brown rice in normal and diabetic subjects. Int J Food Sci Nutr. 2006 May-Jun;57(3-4):151-8. Doi: 10.1080/09637480500410879. PMID: 17127465.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17127465/

Нүүр
Ангилал
Хямдрал
Профайл